Бердянськ приймає гостей

18 Липня 2016 10:10

В рамках акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» голова Оргкомітету акції, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко разом з журналістами за підтримки міського голови Володимира Чепурного  та депутатів Верховної Ради Олександра Пономарьова та Сергія Валентирова  відвідали місто Бердянськ, яке стало справжньою несподіванкою для гостей.

Крім Азовського моря та рибних делікатесів, виявляється, місто має незвичайну історію, яку ілюструють оригінальні та неповторні пам’ятки архітектури.

Ініціатор акції «7 чудес України» Микола Томенко вважає, що Бердянськ претендує на звання столиці сімейного відпочинку на Азовському морі.

«Саме тому ми проводили презентацію у розпал туристичного сезону, оскільки надзвичайно важливо, щоб українці змогли дізнатися про принади цього курортного містечка з цікавою історією, архітектурою, музеями та, найважливіше, з дуже зручною інфраструктурою для відпочинку. Бердянськ – поодиноке місто, де окрім моря та оздоровлення, є дельфінарій, аквапарк, зоопарк та інші об’єкти, орієнтовані на дитячу аудиторію. Тож ми переконані, що сьогодні даний регіон є цілком адекватною альтернативою Криму в плані сімейного відпочинку», — зазначив Микола Томенко.

Заснований Бердянськ в 1827 році. Своєю назвою місто завдячує річці Берда, яка впадає в Азовське море.

Найкраще про історію міста туристам розкажуть професійні екскурсоводи наймолодшого Музею історії міста. Експозиція новоствореного закладу вражає повнотою та різноманіттям історичних періодів і побудована за тематико-хронологічним принципом.

IMG_4286

Особливою гордістю є панорама міста 19 ст., яка відображає період розвиток порту та торгових зв’язків. Також в музеї відображений побут містян та елементи улюблених занять жителів – театру та фотографії.

Особливо погляд туриста привертає неймовірної краси будівля Бердянського державного педагогічного університету.

IMG_4291

Архітектурний ансамбль будівлі з першого погляду зовсім не схожий на навчальний заклад, а скоріше нагадує середньовічний замок, що є зовсім нетиповим для курортного містечка. В середині університету функціонують музеї археології та книги.

Особливістю університету є те, що у всі часи тут з розумінням ставилися до студентів всіх релігій і сприяли їх духовному розвитку. Тому сьогодні у внутрішньому дворику допитливі туристи можуть знайти алтарі для молитви різних релігій.

Варто також звернути увагу на Бердянський художній музей. Як для провінційного музею, в ньому зібрана незвично велика кількість творів мистецтва. Лише засновник Бродський І.І. подарував музею 230 картин різних художників. Не слід в музеї пропустити картину Айвазовського «Буря на морі»

B84xA19SXsk

та картину Животовського «Кінь»

09NB_D4Gfps

З останньою пов’язана дуже цікава історія. Спочатку художник планував малювати коня спереду, проте тварина від нього постійно відверталась і рухалась, тому Животовський вирішив зобразити коня в зручному положенні. За рахунок цього на картині можна помітити певну статику.

Одне з найстаріших будівель Бердянська – кирха Христа Спасителя.

fHr2EWbjWH0

Вона побудована в 1903 році общиною німецьких колоністів в готичному стилі і нагадує своєю формою величезний орган. Кирха неодноразово піддавалась руйнації, тому із експонатів збереглась лише одна картина.

go2SgoUz2uY

З нею пов’язана незвичайна подія. Її повернув декілька років тому молодий чоловік, який, за його словами, виконував заповіт діда.

Бердянськ – місто бажань

Так назвати місто можна через велику кількість скульптур та пам’ятників, які, за словами місцевих, виконують всі бажання. От тільки техніка загадування у всіх різна. Наприклад, сантехніку замовити бажання можна, лише вставивши йому до рота цигарку.

ua.igotoworld.com

 ua.igotoworld.com

А от на «Стільці бажань» достатньо просто сісти та залишити під ним монету.

csm_kreslo_0d5faccf0c

Бердянськ також славиться своїм оглядовим колесом, яке має більше 50 метрів висоти.

sF28822S3Tc

Курорт Бердянська здавна приваблював відпочиваючих з дітьми. За рахунок хімічного складу води (92 корисних елементи), купання в Азовському морі часто прирівнюють до профілактики простудних захворювань. Також в місті працюють медичні заклади санаторного типу, які лікують різні захворювання брудом з 4 лиманів. Одним з таких є санаторій «Арктика». Аналогій цьому закладу в Україні немає, оскільки він створений за європейським зразком.

В Бердянську функціонує зоопарк «Сафарі», в якому зібрано більше 120 видів тварин і птахів. Він є першим приватним зоопарком, який був прийнятий в 2011 році до Європейської регіональної асоціації зоопарків та акваріумів.

berdyansk.org.ua

 berdyansk.org.ua

Також в місті є аквапарк, Луна-парк та дельфінарій з морською водою.

Слід також наголосити на тому, що кожен турист зможе знайти собі житло та харчування на будь-який смак. На території та околиці міста діє велика кількість баз відпочинку та санаторіїв різного рівня.

В Бердянську є одна важлива особливість, яка приємно здивує українського туриста: вхід на усі без винятку пляжі є безкоштовним, і лише послуги на території пляжу є платними.

 

Ви дещо не врахували